17 januari 2022
Welke plant geeft de mooiste kleur in de winter?
Als je nu geen tijd hebt om te lezen. Het antwoord staat onderaan dit artikel.
Het is best een lastig dilemma als je graag zo natuurlijk mogelijk wilt tuinieren en aan de andere kant liefhebber bent van mooie uitbundige bloeiende planten. Daar begint wat mij betreft het echte spel van het tuinieren. Ecologisch gezien kun je misschien het beste helemaal niet tuinieren. Op zich een heel redelijk en aantrekkelijk idee. Scheelt een boel werk. De natuur redt het zo ook wel en de natuur ziet er van zichzelf al behoorlijk knap uit.
Maar aan de andere kant, als je de mens als onderdeel van de natuur ziet, dan mag de mens ook best de natuur beïnvloeden door het wat mooier te maken. Mooier maken is blijkbaar ons natuurlijke gedrag, dus toegestaan of misschien zelfs onze taak. (niet wetenschappelijk onderbouwd hoor, maar klinkt aannemelijk toch?)
Maar het is zeker: invloed hebben is natuurlijk. Elk schepsel beïnvloed door aanwezigheid het ecosysteem. Goede of foute invloed, is in het tuinier geval heel onoverzichtelijk. Want er zijn nogal wat schepsels. Bovendien manifesteren ze zich niet allemaal tegelijk. Wanneer doe je het goed?
Ik loop veel door mijn tuin, en daarmee verspreid ik onbewust en vaak ook ongewild plantenzaden mee aan moet schoenzool of broekspijp. De zaden van de Bijvoet bijvoorbeeld. Dit onkruid dreigt mijn hele tuin over te nemen. De plant heeft best fraai blad en groeit als kool. Dan krijgt het opeens veelbelovende bloemknoppen waarvan je hoopvol mooie bloemen en kleuren verwacht. Maar het lijkt eigenlijk nergens op. Beetje te kleine, groen-witte bolletjes die later zaden worden.
Ondertussen heeft het kruid behoorlijk wat van mijn mooie vaste planten verdrukt. En vooral mijn zorgvuldig gezaaide wilde bloemen - bijenmengsel heeft er behoorlijk onder te lijden gehad. Die Bijvoet is foute boel! En dat komt door mijn foute invloed.
“Haal dat spul dan weg, dan zaait het zich niet uit, je bent toch tuinman?!”, hoor ik je zeggen. “En het mag, want je bent onderdeel van de natuur. Je doet het ook voor de bijen”.
Ja, dat wilde ik aan paar weken geleden inderdaad gaan doen. Maar ik kijk nu uit het raam en zitten er 6 Goudvinken in de uitgebloeide bruine stengels van die lelijke Bijvoet. Ze zitten er nu al weken en ze eten uitsluitende Bijvoet zaden valt me op.
Naarmate je meer ziet van het ecosysteem wordt tuinieren steeds intenser. Maar het wordt er niet makkelijker op hoor. Wees gewaarschuwd als je een Bladgoud Tuin overweegt. Nu vindt je die grote bloemen prachtig. Maar straks zal je ook dat kleine onooglijke bloempje waarderen.
Heb je die kleuren wel eens gezien van de Goudvink? Schitterend gewoon. Je zult er verlangend naar uitkijken.
Antwoord: Bijvoet.
Hieronder een amateuristisch filmpje vanuit mijn raam van de tuinontwerpstudio.
©Wilco Boksebeld 14-01-2022