12 januari 2022
De eerste vraag die je moet stellen is: Moet je je tuin bemesten?
Ja, vooral gazon moet je bemesten. Anders wordt het mos (ook best mooi) Strooi kalk 1 - 2 keer per jaar. En 3 keer per groeiseizoen, organische meststof voor gazon in korrelvorm. (geen kunstmest). Tussen de beplanting hoef je niet vaak te bemesten. 1 keer per jaar of om het jaar wat organische korrels. Maar als het goed groeit, en je laat bladafval gewoon liggen. Strooi dan ook maar geen meststoffen. 1 keer per jaar kalk strooien is wel aan te bevelen in veel gevallen. Vooral op zandgrond.
Als je keihard ecologisch tuiniert, zou je kunnen stellen dat bemesten niet nodig is. Er vindt dan in de tuin een cyclus plaats die zich zelf in stand houdt. Zoek maar even in je oude biologieboek van school op voedselkringloop of ecosysteem en je weet het weer. Maar dan zullen niet alle planten die je graag wilt houden het overleven. Dat is jouw keuze. De natuur kiest zelf. Dat heet natuurlijke selectie.
Je moet dus keuzes maken in wat je belangrijk vindt. Wil je ook planten gebruiken die van nature niet vanzelfsprekend daar groeien, dan moet je toch wel wat bijsturen of ingrijpen. Dat doe je door spontaan opkomende inheemse planten (onkruid) weg te halen en door soms wat bij te mesten bij bepaalde soorten, en soms door extra water te geven.
Het is soms best een lastig dillemma als je graag zo natuurlijk mogelijk wilt tuinieren en aan de andere kant liefhebber bent van mooie uitbundige bloeiende planten. Daar begint wat mij betreft het echte spel van het tuinieren. Ecologisch gezien kun je misschien het beste helemaal niet tuinieren. Op zich een heel redelijk en aantrekkelijk idee. Scheelt een boel werk. De natuur redt het zo ook wel en de natuur ziet er van zichzelf al behoorlijk knap uit.
Maar aan de andere kant, als je de mens als onderdeel van de natuur ziet, dan mag de mens ook best de natuur beinvloeden door het wat mooier te maken. Mooier, gezien door menselijk oog dan. Daarbij wel in acht nemend, dat we onze kennis niet verloochenen. Als je weet dat bepaalde handelingen heel schadelijk zijn voor anderen. Dat kun je dat niet ongestraft doen. Met anderen bedoel ik dan, alle andere schepsels hier op aarde. (of daarbuiten) Invloed hebben is natuurlijk.
Elk schepsel beïnvloed door aanwezigheid het ecosysteem.
Dat systeem is in feite oneindig. Echter niet voor elke schepsel. Sommigen sterven uit. Dat komt niet altijd door ons. Maar ik ben wel bang dat we er veel aan bijgedragen hebben. Ik wil er niet te lang op in gaan. Maar de laatste soort waarvan we in ieder geval niet willen dat het uitsterft dat is de mens. Klinkt heel egoistisch om dat zo te stellen en zo bedoel ik het ook. Als we dat als uitgangspunt nemen dan ligt het nog meer voor de hand om het ecosysteem in stand te houden.
En nu we tuinieren toch als een spel gaan zien, wat is er dan nog mooier om steeds beter in het spel te worden. In de komende jaren zul je als Bladgoud tuinier steeds anders gaan tuinieren naarmate je meer leert over de natuur en het ecosteem. Nu vindt je die grote bloemen prachtig. Maar straks zul je ook dat kleine onooglijke bloempje waarderen om dat daar in de winter de goudvinken de zaden uitpikken. Dan zijn de goudvinken eigenlijk de bloemen in de winter geworden.
Dat bedoel ik met spelen. Je speelt met het ecosysteem. Dat systeem is dan onderdeel van het tuinieren. Nu ben je trots op 20 soorten bloemen die om de beurt bloeien. Maar op den duur ook op trots op 20 soorten vogels of 10 soorten vlinders. Je blik wordt anders en veel instenser. Daardoor worden je afwegingen over bemesten, snoeien, maaien en schoffelen en knippen anders. Je idee, van wat maakt een tuin mooi, verandert ook.
Dus, moet je je tuin bemesten? Begin bij bovenaan bij antwoord 1. En stroom dan door naar Antwoord 2 in de loop van de tijd.
(Op de achtergrond zie je een andere wintergast. De Keep. Komt alleen bij strenge winters vanuit het noorden naar ons toe.